vineri, 23 mai 2014

Mituri ale Greciei Antice

Mituri ale Greciei Antice

repovestire de Diane Namm
dupa miturile clasice

editura Curtea Veche



O carte frumoasa cu mituri si povesti despre zei si muritori, si cateva ilustratii semnificative.
Mi-a placut mult sa citesc despre Pandora, Echo si Narcis, Orfeu si Euridice, Dedal si Icar, Pegas si Belerofon.

Cel mai mult dintre toate mi-a placut povestea regelui Midas. Regatul sau era Frigia, tinutul trandafirilor. Intr-o noapte batranul Silenus, prieten al zeului Dionysos, s-a ratacit. Slujitorii regelui l-au gasit pe un pat de trandafiri, iar regele, dupa ce l-a ospatat bine, s-a oferit sa-l duca inapoi la prietenul sau. Drept rasplata zeul Dionysos i-a promis lui Midas ca ii va indeplini o dorinta.
Si asa invatam noi de ce este bine sa ai grija ce iti doresti!!

Fara a sta pe ganduri, Midas a spus: "Vreau ca tot ce ating sa se transforme in aur."
Si dorinta i-a fost indeplinita. Doar ca acest lucru a fost mai mult un blestem decat o binecuvantare. Orice bucata de mancare atingea sau orice sticla de bautura se transforma intr-o bucata de aur. Si pana sa isi dea seama de ceea ce se intampla, cuprins de emotii Medas si-a imbratisat fiica.
Fiind vorba de mituri din Grecia Antica, totul se termina cu tine.

Mi-a mai placut capitolul cu "Voi ce parere aveti?", o serie de intrebari pentru discutii, intrebari care ajuta sa privim oamenii, locurile si evenimentele din poveste sub diferite unghiuri.

O carticica frumoasa, pentru adulti si totodata pentru copii. Cartea Mituri ale Greciei Antice face parte din colectia "Cartile copilariei", si intr-adevar tare dor mi-a facut de copilarie, de carti cu povesti si de Legendele Olimpului.

Niciun comentariu: