duminică, 24 noiembrie 2013

Matei copil miner

Matei Copil Miner este primul lungmetraj de fictiune al Alexandrei Gulea.

Filmul spune povestea unui copil din Valea Jiului. Matei (Alexandru Czuli) are 12 ani si are o mare pasiune: insectele. Parintii lui sunt plecati la munca in Italia; iar el este in grija bunicului in Uricani.
In Romania sunt atatia copii acasa cu bunicii, iar parintii sunt plecati in strainatate pentru un trai mai bun, pentru a le oferi copiilor un viitor.

Matei se simte abandonat, asteapta o zi intreaga telefonul mamei sale si atunci cand aceasta suna copilul abia daca scoate doua cuvinte. Se scuza ca are teme de facut pentru scoala si se intoarce la fluturele sau cu aripile rupte. Asemeni fluturelui cu aripile rupte, Matei nu poate zbura. Mama sa i-a frant aripile, la randul sau Matei a frant aripile fluturelui.

Intr-o seara, impreuna cu 2 prieteni se joaca vopsind masina profesoarei. Cand se afla vinovatii, Matei este exmatriculat. Bunicul are o reactie violenta si copilul fuge de acasa.


Mi-am amintit de scoala. Cand ne supara un profesor ii puneam piuneze pe scaunul de la catedra. Sau sub rotile de la masina. Aduceam insecte si le puneam special pe catedra. Odata stiu ca am rupt scaunul de la catedra si l-am pus apoi doar de forma ca atunci cand se aseaza profesorul sa cada cu el.
Insa niciodata niciunul din noi nu a parat pe cineva si nu a fost nimeni exmatriculat pentru o asemenea grozavie.

Nu stiu de ce este un lungmetraj de fictiune, cand totul este atat de real.
Distribuit la noi de Independenta Film, "Matei Copil Miner" poate fi vazut din 22 noiembrie in cinematografe.

Niciun comentariu: