marți, 17 septembrie 2013

Vortice Dance Company

Impreuna cu prietenii TVR  am ajuns la Festivalul "George Enescu", la Grand Cinema Digiplex.
Festivalul "George Enescu" are o traditie de peste 50 de ani. In 1958, la 3 ani dupa moartea lui George Enescu, a avut loc prima editie. De-a lungul timpului festivalul a adus pe scena romaneasca nume grele ale muzicii clasice din intreaga lume.
In aceasta editie din 2013 o parte din cele mai importante spectacole pot fi vazute in transmisie directa la Grand Cinema Digiplex.

Am vazut un spectacol din seria opera si balet, - "Dracula" - un spectacol emotionant al companiei portugheze de dans Vortice.
Mi-a placut mult dansul perechilor; femeia in rosu pasionala, dar supusa; femeia in alb, puritatea posedata, furata.
Frumos si valsul chef bucatarului. Cred ca ar fi un moment fain de vazut la "Dansez pentru tine". Un mare bucatar vine se prezinta, prezinta reteta..ea face traducerea..si cat se prepara bucatele cei doi valseaza.

Spectacolul a fost urmat de filmul documentar "Why Competitions" (Dlaczego konkurs, 2011).
Filmul vorbeste despre concursurile de pian, despre cariera si ratare. Cat de important este un concurs in cariera de muzician?
Concursul de Pian Frederic Chopin, unul din cele mai mari concursuri din lume, se organizeaza o data la 5 ani la Varsovia.
La editia din 1980 celebrul pianist sarb Pogorelic a fost eliminat din concurs. Acest fapt i-a adus mai mult succes decat i-ar fi adus probabil premiul cel mare. Martha Argerich si-a exprimat opinia sincera referitor la Pogorelic si s-a retras din juriu.
Concursul a fost castigat de un pianist, care 2-3 ani mai tarziu a fost uitat de catre public si nu a atins niciodata faima lui Pogorelic.
Filmul documentar prezinta punctul de vedere al lui Pogorelic, al Marthei Argerich si al altor pianisti si membri ai juriului din acea perioada. Bela Bartok declara: "Competitions are for horses, not artists!".


Niciun comentariu: