joi, 13 iunie 2013

Mostenirea

de Katherine Webb


"O decizie luata intr-o clipa, pe care, odata ce ai luat-o, nu mai ai cum s-o schimbi. Fie faci fata unei asemenea greseli, fie fugi si te ascunzi de ea."
Beth a fugit. Avea doar 12 ani. Erica era si mai mica.
Astazi Erica, sora lui Beth, rascoleste trecutul, vrea sa afle adevarul cu orice pret - ce s-a intamplat cu varul lor Henry, disparut in urma cu 23 de ani.

Beth si Erica vin la Conacul Storton sa petreaca sarbatorile de iarna si totodata sa primeasca mostenirea. Stra-strabunica lor, lady Caroline Calcott a locuit aici. Cand erau mici fetele veneau in vacanta la conac. Aici se intalneau cu varul lor, Henry si petreceau o vara intreaga impreuna.


Langa conac, familia Dinsdale isi instalase tabara. Era o familie simpla de tigani.
Copiii familiei Calcott nu aveau voie sa mearga sa se joace in padure, in special in tabara familiei de tigani. Dar Beth si Erica s-au imprietenit cu Dinny, copilul brunetel din tabara, si mergeau in fiecare zi si se jucau cu el langa lac. Henry venea dupa ele, le spiona si le sicana; si pe ele si pe Dinny.
Pana intr-o zi cand Henry a disparut. Atunci s-a rupt legatura de prietenie a fetelor cu Dinny. Erica nu isi aminteste ce s-a intamplat in ziua respectiva; iar Beth nu vrea sa-i spuna nimic.


Din nou la conac, fetele se reintalnesc cu Dinny. Erica spera sa afle adevarul de la acesta.
Conacul este plin de povesti misterioase. Erica gaseste in pod cufarul stra-strabunicii Caroline, in care este o poza cu Caroline tinand un copil mic in brate. Cine era copilul din poza? In arborele genealogic al familiei Calcott, Caroline nu apare ca a mai avut alti copii inainte de casatoria sa cu lordul Calcott, sau ca a mai fost casatorita inainte.


Caroline, orfana de mica, locuieste la New York cu o matusa. S-a indragostit de Corin, un fermier din Woodward, Oklahoma; s-a maritat si a plecat la Woodward.
Aici Corin are o ferma micuta, si cativa oameni de incredere, indieni, care locuiesc intr-un cort pe terenul sau. Caroline nu i-a indragit niciodata pe acesti indieni. Tot asa cum, mai tarziu, nu i-a indragit nici pe tiganii din padurea de langa conacul Storton.

S-a intamplat ceva la Woodward, si Caroline s-a intors la matusa ei. Aici s-a casatorit cu lord Calcott si au avut impreuna o fetita, Meredith.

Meredith se imprieteneste cu copiii familiei Dinsdale si intr-o zi pleaca cu ei in oras. Cand afla Caroline o mustra groaznic: "Nicio mama nu te-ar putea iubi vreodata". De atunci si Meredith a urat neamul Dinsdale. Credea ca astfel o va putea face pe mama ei sa o iubeasca.
Dar Caroline avea un secret teribil. O greseala din trecut ii incarca constiinta. Din acest motiv avea in suflet numai ura, si nu isi putea iubi nici macar propriul copil.


Romanul impleteste frumos povestea actuala a Ericai, cautarile ei si dorinta nebuna de a afla adevarul; cu viata tinerei Caroline, povestea ei de dragoste cu Corin, dorinta de a avea un copil cu acesta, intoarcerea la New York si recasatoria acesteia.
Ce s-a intamplat cu Henry si ce este mostenirea de fapt?
O enigma frumoasa, care te captiveaza de la primele pagini.


Recenzia romanului Mostenirea, de Katherine Webb, face parte din campania "Citeste si castiga carti pe viata din colectia Strada Fictiunii", initiata de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.

Niciun comentariu: