miercuri, 5 iunie 2013

Funeralii fericite


Lionel Frunza (Horatiu Malaele) este un roman care a fugit din tara dupa Revolutie, a lucrat in Franta in constructii, si acum se intoarce in Romania. Este un imigrant la el in tara.
Intr-o seara se distreaza impreuna cu 2 prieteni ai sai, Kiril si Igor, in carciuma "La imigrantul fericit" cand o razie ii pune pe fuga. Ajung intr-o tabara de tigani unde, ca sa se distreze, platesc o tiganca sa le ghiceasca viitorul. Tiganca le prezice data exacta a mortii, si modul in care vor muri.
Bulgarului Kiril (Mihai Gruia Sandu) tiganca ii prezice ca va muri chiar a doua zi din cauza unei sinucideri. Rusului Igor (Igor Caras) ii prezice ca va muri dupa doua zile innecat.
Lionel va muri, la sfarsitul saptamanii, chiar de ziua lui, insa tiganca nu ii mai spune si cum va muri.

Amuzati, cei trei pleaca catre casa. Numai ca ziua urmatoare Kiril moare. Mergea pe strada cand un sinucigas se arunca de la balcon si cade peste el. Ironic, nu?
Sa lasam funeraliile, pardon - distractia, sa inceapa.

Lionel merge abatut prin prac cand un micut ingeras..cu bagheta sa magica..il face si pe el ingeras. In joaca.
Dar momentul il marcheaza pe Lionel. Intreg filmul este plin de simboluri si ne marcheaza pe noi spectatorii.

Un blitz il orbeste pe Lionel si schimba totul: viata lui parca se muta intr-un alt plan: in vis sau in rai?
Cheia acestui film cred ca este Lili (Crina Semciuc), vecina lui Lionel, care a trebuit sa se rada in cap pentru acest rol. In fata ei Lionel isi deschide sufletul, isi spune povestea vietii lui de rahat si plange.
"E trist sa plangi singur. De asta am venit sa plang si la tine. Mai plang un pic si plec. " ii spune Lionel vecinei.


Filmul "Funeralii fericite" este distribuit de Media Pro Distribution si il puteti vedea in cinematografe incepand cu 7 iunie. Merita.
Un film inteligent, cu mai mult subinteles decat inteles, in regia maestrului Horatiu Malaele. Un film despre viata si moarte, si despre iubire ca unic sens al unei vieti de om.

Obosita-n balarii, 
ofta moartea 
C'est la vie. (cu aceasta precizare a incheiat seara Horatiu Malaele)

Niciun comentariu: