joi, 9 mai 2013

Portret in sepia

de Isabel Allende


Aurora del Valle isi spune povestea vietii cu acea tonalitate a unui potret in sepia.
Poveste ei de viata se impleteste frumos cu povestile de viata ale femeilor apropiate ei: Nivea del Valle, Paulina del Valle (bunica din partea tatalui), Lynn Sommers (mama), Eliza Sommers (bunica din partea mamei).
"Femeile memorabile transforma acest roman intr-o epopee care aduna laolalta tragedii personale, sperante, parabole morale, istoria unei familii si a unei tari." scrie El Periodico.

Paulina del Valle este o femeie de afacere, si are trei baieti. Nascuta in Chile, traieste astazi in California. Intr-o zi il primeste pe nepotul sau din Chile, Severo del Valle, la ea in California pentru a-l ajuta sa devina un mare avocat.
Severo del Valle este promis verisoarei sale Nivea, insa el se indragosteste de Lynn Sommers, un model care are un tata chinez si mama de origine engleza.
Varul sau Matias, unul din baietii Paulinei, face un pariu cu baietii ca o va cuceri pe micuta fecioara Lynn. Si castiga pariul. Lynn Sommers se indragosteste de Matias si la scurt timp ramane insarcinata. Dar Matias nu isi asuma raspunderea. Severo del Valle, pentru ca era foarte indragostit de ea, se casatoreste cu Lynn.

In aprilie 1879 Chile declara razboi vecinilor Peru si Bolivia si Severo del Valle este hotarat sa-si apere patria. Astfel, Severo se intoarce in Chile.

Lynn naste o fetita frumoasa, Aurora, si datorita hemoragiei moare la nastere. Aurora este crescuta de bunicii   din partea mamei pana la varsta de 5 ani, cand bunicul Tao Chi'en moare si bunica sa Eliza Sommers decide sa plece sa-l inmormanteze in patria natala, China.
Micuta Aurora este lasata in grija bunicii din partea tatalui, Paulina del Valle. Paulina intotdeauna si-a dorit o fiica, si desi la inceput a respins ideea unei nepoate, acum este foarte incantata.

In urma razboiului Severo del Valle ramane infirm, dar Nivea care l-a asteptat in tot acest timp, si il iubeste enorm, se casatoreste cu el si au impreuna multi copii.

Aurora creste langa bunica Paulina del Valle, este pasionata de fotografie, si reuseste sa surprinda cele mai mici detalii in chipurile oamenilor si in peisaje.
Se casatoreste din dragoste cu Diego, dar acesta este rece cu ea, o respecta dar nu o iubeste asa cum merita. Cand Aurora afla ca este inselata de Diego este devastata. Se intoarce in casa Paulinei, spera sa aiba candva copii si sa ajunga cel mai bun fotograf.
Isi gaseste iubirea in dr. Ivan Radovic, o regaseste pe bunica Eliza Sommers dupa moartea Paulinei, si reuseste sa-si scrie povestea.


*

timpul vindeca si sterge aproape totul

Gelozia. Cine nu a simtit-o nu poate sti cat doare nici imagina nebuniile care se fac in numele ei. ....nimeni nu poate apartine vreodata altuia .... dragostea este un contract liber care incepe printr-o scanteie si se poate sfarsi tot asa. Este amenintata de mii de pericole, daca cuplul o apara se poate salva, creste precum un pom, produce fructe si umbra, dar asta numai daca participa amandoi. 

Camera fotografica este un aparat simplu, orice tampit poate s-o foloseasca, chestia e sa creezi cu ea combinatia aceea de adevar si frumusete care se numeste arta. 

Fiecare isi are karma sa. Nu e posibil sa conduci vietile altora, doar sa schimbi uneori drumul propriei vieti. 


Niciun comentariu: