duminică, 17 martie 2013

o calatorie de vis

- Ai fost vreodata in Barcelona?
- Nu.... Dar am visat ca am fost!
- Si .. ce ti-a placut cel mai mult?
- Totul....

A fost frumos, tare frumos ..
Totul a inceput cu un search "excursie Barcelona" pe google. Pagini intregi de afisare. Incredibil. Preturi de toate felurile, oferte pentru toata lumea: singuri, cupluri, familii, seniori. Nu ma puteam decide. Erau cateva oferte care ma tentau. Am contactat acele agentii ale caror oferte mi-au atras atentia sa le cer niste detalii suplimentare. Raspunsurile au venit frumos, agentii au fost binevoitori si a fost o decizie si mai grea.
Intr-un final, m-am decis sa merg pe oferta de la Agentia de Turism Paralela 45. Si am ales bine. Intotdeauna aleg bine. A fost frumos, tare frumos .. am stat la soare, pe plaja in Costa Brava, m-am bronzat (eu care sunt o spalacita si ma bronzez greu), am inotat, dar am si vizitat multe locuri faine din orasul lui Gaudi.
Imi place Barcelona pentru ca poti merge la mare, sa asculti valurile, linistea, si totodata ai orasul maret cu obiective turistice impresionate de vizitat.

Barcelona, capitala Cataloniei s-a dezvoltat odata cu organizarea Jocurilor Olimpice din 1992. Este un oras scump, cosmopolit, bine organizat si curat; si tocmai de aceea imi place mult. Oamenii sunt calzi, veseli, cu spirit latin de petrecaret si iubitor de frumos. Barcelona este al doilea mare oras al Spaniei, dupa Madrid.

Ador ciocolata, doar stii ca sunt o mare ciocoholica, si in Barcelona prima oara am mers la Muzeul de Ciocolata.
Apoi m-am plimbat pe Rambla - cel mai cunoscut bulevard al lor. Am pornit din Placa de Catalunya. Cafenele, vanzatori de flori, comedianti de strada, statui vivante, picturi infatisand dansatori de flamenco, caricaturi si portrete. Am admirat Gran Teatre del Liceu, cel mai cunoscut teatru al Barcelonei, si Palau Guell, creatia lui Gaudi. Tot in plimbarea mea pe Rambla am vazut Teatre Principal, vizavi de acesta este statuia fondatorului teatrului catalan modern: Frederic Soler; si Manastirea Convento de Santa Monica. Am ajuns pana langa port, la statuia lui Cristofor Columb, si apoi m-am intors pe Rambla. Am trecut printr-un pasaj cu peretii de sticla si m-am oprit la o cafea intr-o piata eleganta Placa Reial.
Seara m-am intors in Costa Brava, pe nisipul inca fierbinte, unde am vazut frumosul apus de soare.
Dimineata devreme mergeam pe plaja, ma incalzeam putin la soare, apoi plecam sa vizitez alte si alte lucruri frumoase, incarcate de istorie.

A doua zi am facut o plimbare prin Barri Gotic. Am plecat de la Placa Reial catre Placeta del Pi. M-a impresionat Biserica Santa Maria del Pi cu turnul sau octogonal de 54 metri inaltime.
Placa Nova - vestigiile zidului roman - si apoi am traversat podul acoperit in stil neogotic (1929) care leaga resedinta preotilor (Casa dels Cononges) de Cladirea Parlamentului (Palau de la Generalitat). M-am oprit sa admir mica piata fermecatoare unde se afla Biserica baroca Sant Felip Neri.
Apoi am mers sa vizitez Catedrala (La Seu) care este impresionanta. Corul, cripta, capelele, galeriile, gradina .. Incepeam sa simt oboseala, dar m-am odihnit putin pe treptele Catedralei, si mi-am continuat traseul. Ajunsa in Placa del Rei am vizitat Museu d'Historia de la Ciutat, unde printre exponate se numara si obiecte evreiesti si arabe. Muzeul are o sectiune importanta in subteran, unde pot fi admirate fundatiile zidurilor romane si canalele de apa.
Am urcat in cladirea cu cinci etaje Torre del Rei Marti, si de la ultimul etaj am putut admira panorama asupra intregului cartier Barri Gotic. Mi-a placut cartierul gotic.

Ziua urmatoare am fost sa vizitez cartierul vecin La Ribera si cartierul El Born. Aici am vizitat Muzeul Picasso. Colectiile muzeului te poarta cronologic prin viata lui Pablo Picasso (1881-1973), de la primele schite ale baietelului de doar 10 ani, portretele si peisajele in ulei realizate atunci cand familia sa s-a mutat in Malaga, "perioada albastra", "La Meninas", si capodopera ultimilor ani ai sai "Suite 156".

Am fost in port, pe La Baercelonetta, si am urcat in cafeneaua de la etajul 4 sa vad intreaga panorama; si am fost si la Aquarium. Aici am vazut aspecte deosebite ale vietii subacvatice din Mediterana si dintr-un tunel subacvatic am admirat rechinii.

Ziua a patra. Eixample. Nu puteam sa ratez asa ceva. Principalul arhitect al Eixample este Antoni Gaudi (1852-1926). Aici gasim capodopera sa neterminata Catedrala Sagrada Familia, cu numeroasele turnuri cu varfuri ascutite. Cele douasprezece turnuri, cate patru pentru fiecare fatada, simbolizeaza apostolii.
Alte proiecte minunate ale lui Gaudi sunt La Pedrera (sau Casa Mila, unde cosurile si scarile de acces pe acoperis au fost transformate in sculpturi suprarealiste, colorate), Casa Batllo (casa tibiei atrofiate), Casa Calvet, Casa Vicenc, Torre de Bellesguard.
Unul din cele mai colorate proiecte ale lui Gaudi este Parc Guell, aflat in afara Eixample, la poalele Mont Carmel, la 2.5 km Vest de Sagrada Familia. Case de basm, viu colorate, trepte, fantani, banci, coloane curbe si arcade, verdeata..

Am fost si la Montjuic (Muntele evreilor). Aici se ajunge ori cu telecabina din La Barceloneta, ori cu funicularul de la statia de metrou Espanya. Sus pe deal se afla Museu Militar, ce prezinta arme, uniforme si armuri. Si de acolo poti vedea cele mai frumoase privelisti. Am ramas fascinata de Font Magica (Fantana Magica), aflata la baza treptelor largi ce duc la Palau Nacional, actualul Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Din Barcelona am facut si o excursie la Manastirea Montserrat. Manastirea se afla pe un munte imens, la 60 km de Barcelona. Este impresionant cum acolo sus pe munte au fost construite un hotel, un restaurant, o manastire, un muzeu. Funicularul San Jose m-a dus pana sus pe culmea muntilor, si am avut o panorama superba asupra vaii si a manastirii.

In ultima zi, inainte de a merge la aeroport, am facut o plimbare in Parc de la Ciutadella. Cel mai mare parc din Barcelona se intinde intre orasul vechi si zona olimpica. Aici se afla si Muzeu de Zoologia si in apropiere avem si Museu de Geologia.
................

Imi place sa calatoresc, sa vad locuri noi, sa citesc despre ele, sa fac fotografii.
Imi place Spania. Vreau sa mai ajung in Barcelona, si nu o data. Si vreau sa vizitez si Murcia, Madrid, Oviedo, Valencia, Toledo, Sevilla, Malaga.. sa mai spun?

- Intr-adevar frumos, tare frumos .. Ma iei cu tine data viitoare??
- Sigur ca da, .. numai ca plecam cu Charter Barcelona din Cluj data viitoare, si asa vizitam si frumosul oras ardelenesc.


sursa de informare: Biblioteca Adevarul - National Geographic Traveler - Spania

Articolul este scris pentru concursul Spring SuperBlog 2013.

Niciun comentariu: