joi, 7 februarie 2013

Disparitia lui Esme Lennox

de Maggie O'Farrell

Un roman care impleteste frumos doua povesti de viata: povestea lui Esme cu trairile ei, din copilarie pana in prezent si povestea lui Iris, nepoata surorii lui Esme.

Intr-o zi, tanara Iris primeste un telefon: este rugata sa se prezinte la spitalul de psihiatrie Cauldstone pentru a discuta despre Esme Lennox. Intrigata, Iris afirma ca nu cunoaste nicio Esme, si atunci i se spune ca sunt rude: Esme este sora bunicii ei.
Iris merge la intalnirea cu medicul, unde afla ca spitalul urmeaza sa fie desfiintat si Esme urmeaza sa fie externata. Iris refuza sa isi ia un angajament fata de aceasta, avand in vedere ca nu o cunoaste si nimeni din familie nu stia ca bunica ei are o sora. Iar bunica sufera de Alzheimer, si nu o poate intreba.
Astfel ca Esme va ramana in grija statului, intr-un azil de batrani.
Totusi, inainte de a pleca din spital, Iris cere sa o vada pe Esme. Si o cuprinde un sentiment ciudat. Ceva din privirea batranei ii aminteste de tatal ei.

Esme este o fata rebela, nonconformista, care spune lucrurilor pe nume. Kitty, sora ei, este o fata ascultatoare si cuminte. Datorita atitudinii sale rebele si nebuniilor pe care le face, Esme este internata intr-un spital de psihiatrie. Aici naste un copil, care ii este luat imediat.
60 de ani mai tarziu Esme iese pentru prima oara din acel spital, si isi doreste doar sa ajunga la mare..sa revada marea pe care o indragea atat de mult cand era o copila.

Iris este de asemenea o fata rebela, cu personalitate; si cu un suflet mare. Nu o poate lasa pe Esme la azil. O aduce la ea pentru un weekend, pana ii gaseste un loc mai bun. Weekend-ul petrecut alaturi de Esme dezvaluie multe secrete dureroase ale familiei ei.

Niciun comentariu: