vineri, 28 decembrie 2012

Soseaua Catelu 42

Alina Nedelea a studiat actoria in Bucuresti si a debutat in 1993, cu rolul principal din Chira Chiralina.
In prezent traieste in Italia si are o cariera frumoasa in actorie, interpretand roluri in lungmetraje si in serialele de televiziune. In lumea literara, Alina Nedelea debuteaza cu un roman autobiografic: "Soseaua Catelu 42"

O adevarata poveste de viata. Si ce poveste!!
Alina Nedelea este o persoana care traieste intens fiecare moment din viata ei, pune suflet in tot ceea ce face si totodata are taria si curajul de a renunta la acele lucruri (fie locuri, fie oameni) care nu ii fac bine.

Alina este o fetita care viseaza sa scape de pe Soseaua Catelu - acolo locuieste - si spune tuturor ca ea este fiica Rominei Power si al lui Al Bano si intr-o zi parintii se vor intoarce dupa ea.
In viata reala insa Alina face parte dintr-o familie de vrajitoare, clarvazatoare, "in stare sa dea oricui fiori pe sira spinarii": strabunica Basarabia, bunica Raisa. Ea nu crede in vrajitorie si se fereste cat poate de lucruri precum ghicitul in cafea, dat in carti etc.

Povestea ei incepe inainte de '90, cand oamenii stateau la cozii de cu seara pentru a prinde a doua zi lapte, oua sau carne. Imi amintesc si eu aceste cozi, aveam o alimentara chiar la parterul blocului. Mie imi placea atunci, era o forma de socializare cu alti copii care veneau de peste tot impreuna cu parintii lor.

Dupa ce "mama Raisa" a murit, Alina afla ca mama ei adevarata este Aura, iar Aura este fiica Raisei. Destinul Alinei oglindeste destinul mamei si al bunicii .. copilele sunt lasate in grija bunicilor, crezand ca acestia sunt adevaratii parintii. Doua oglinzi fata in fata, mama si fiica, care reflecta imagini multiple.
Alina creste, intra la facultate, prinde gustul banilor castigati in cazinouri si ajunge sa imprumute bani de la camatari si chiar sa se prostitueze ca sa joace mai departe la ruleta. Indragostita de un regizor roman, cu cetatenie germana si care locuieste in Italia, renunta la studii si pleaca in Italia. Se casatoreste cu el si se angajeaza chelnerita in mai multe localuri din Roma.
Insa ".. in viata uneori batem la o usa gresita. Sau la cateva usi gresite. "

Viata Alinei Nedelea este cumplit de trista si dureroasa, insa modul in care ea o asterne pe hartie cu o usoara ironie si un pic de dulceata o face sa fie o adevarata poveste de viata, o poveste ce merita citita (eu am citit-o pe nerasuflate) si traita odata cu personajele.

Un comentariu:

Iulia spunea...

Savuroasa carte! Recomand cu placere.