vineri, 10 august 2012

M-am hotarat sa devin prost

de Martin Page

Antoine isi doreste sa-si schimbe existenta. Considera ca este dificil sa ia parte la viata sa, nu se poate adapta, nu mai poate sa fie el, si decide sa rezolve aceasta dificultate prin a deveni prost.

A incercat intai cu bautura. Rasete fara motiv, exclamatii absurde, in stare de ebrietate ar iubi pe toata lumea, ar fi dezinhibat. Pentru a deveni alcoolic a imprumutat de la biblioteca cateva carti cu si despre bauturi si s-a apucat de studiat. Apoi, intr-un bar, bea un pahar de bere, si acela pe jumatate, si intra in coma etilica.

Apoi s-a gandit sa se sinucida. Nu-i era frica de moarte. Ba chiar era fericit sa gaseasca in moarte singura dovada tangibila ca a fost in viata. Si pentru sinucidere a luat un curs, sa invete cum sa se sinucida intr-un mod frumos si fara a da gres. Spre exemplu cursantilor le este sugerat ca inainte de a-si trage un glont in cap sa-si faca o radiografie a craniului, pentru a stii exact unde sa puna tragaciul si sa nu dea gres. Si mai mult de atat, e preferabil sa conciliezi doua forte letale pentru a nu da gres. Si acest proiect a esuat.


Prostia era singura lui sansa de salvare. Dar si pentru asta, Antoine merge la medicul sau pentru o semilobotomie. Sau pentru a scoate o parte din neuroni. Medicul i-a prescris insa niste antidepresive.
Antoine a inceput sa inghita pastilele, s-a angajat broker, si a devenit bogat.
Intr-o zi a primit un colet anonim. Il desface si gaseste Corespondenta lui Flaubert. Cartea lui preferata inainte de transformare.
Cateva zile mai tarziu este rapit si supus unei sedinte de exorcism. Erau cei 4 prieteni ai lui de dinainte de transformare. Sa reuseasca oare acestia sa-l readuca pe drumul lui?


*

..de multe ori esti mai avantajat fiind prost, decat intelectual.. Inteligenta te face nefericit, singuratic, sarac.

E bine sa gandesti, dar trebuie sa profiti de viata.

Sunt intr-o lume de rahat, dar sunt viu si nu mi-e teama.

..nu exista vanitate mai mare pe lumea asta decat sa fii prea sigur pe tine fata de altii, fata de necunoscut..

nu exista cura de dezintoxicare pentru inteligenta

Un peste nu stie niciodata cand face pipi. - proverb chinezesc

cartea lui Michel Ciment despre Kubrick: - Prostia oamenilor nu se trage din lipsa lor de intelgenta, ci din lipsa lor de curaj. 

In dragoste nu exista inocenti, nu exista decat victime. 


Nietzsche - Inteligenta e un cal salbatic, trebuie sa inveti sa-i tii fraiele, sa-l hranesti cu ovaz bun, sa-l tesali si, uneori, sa folosesti cravasa. 

*

Niciun comentariu: