joi, 28 iunie 2012

Pianista

de Elfriede Jelinek


Actiunea se petrece in Viena. Pianista Erika este o femeie trecuta de 30 de ani.
Erika nu are prieteni, si isi traieste viata exact asa cum ii dicteaza mama ei, cu toate restrictiile vestimentare sau in arta machiajului si accesoriilor. Totusi Erika are escapadele ei: vizioneaza un film porno in cinematograf, hoinareste prin parcurile orasului privind actele sexuale care se intampla prin tufisuri, se taie cu lama pentru a-si provoca singura o durere placuta....Este o femeie excentrica, cu bici si lanturi.

O persoana rece, retrasa, fara sentimente, fara pic de afectiune. Totusi un elev se indragosteste de ea. Klemmer ii daruieste dragostea lui profunda, iar Erika ii cere imposibilul: violenta sexuala. Elevul o respecta si o iubeste prea mult pentru a se purta violent cu ea.

Printre rugaminti de amor se descheie si-si trage jos fermoarul. Cu aceleasi rugaminti de dragoste si intelegere patrunde in femeie scurt, hotarat.

Viata, pasiune, dorinte, arta, sexualitate, violenta .. toate se impletesc in aceasta carte. O carte care merita citita, chiar daca pe alocuri ti se ridica parul in cap de amanuntele sado-masochiste redate.


Niciun comentariu: