joi, 31 mai 2012

Romadesus

sau Povestea cosmosului meu (2009)

In seara aceasta am fost la festivalul filmelor rusesti in premiera la Bucuresti. Am vazut un film interesant, dragut, dar tare ciudat.

Fiecare om are un vis. Important este ce face cu el, pana unde merge pentru a-si indeplini visul.

Cateva familii locuiesc intr-un apartament comunal in Petersburg.
Printre acestea, o bunicuta si nepoata ei, o fata foarte rebela. Bunica moare, iar fata ramane singura, nu mai are pe nimeni. Nu vrea sa isi asculte bunica de cate ori aceasta ii spune sa lase dragostea sa intre in viata ei, si sa ii prezinte un baiat bun, ca de exemplu G. Fata ia totul in ras, spunand chiar ca mai vorbesc despre dragoste dupa ce moare bunica. Are o casca de cosmonaut, despre care ii place sa spuna ca este a parintilor ei - cosmonauti, si sa viseze cu ochii deschisi ca intr-o zi se vor intoarce din cosmos ..

De ceea ce fugim, nu scapam; si ajungem chiar sa realizam ca era exact ceea ce cautam. 

Fereastra de la bucataria apartamentului este schimbata. Din acea zi, locatarii apartamentului vor vedea in locul curtii obisnuite ceva de neinteles. Visurile, dorintele lor.
Fata o vede pe bunica..e speriata, nu intelege ce se intampla..poarta o conversatie cu bunica, in fereastra, si primeste si intelege sfatul acesteia. Bunica ii vrea doar binele. Ii spune ca fericirea nu inseamna sa ai de toate in viata, fericirea inseamna iubire.
Un domn, care nu stia sa mai faca altceva decat sa bea, retraieste visul de a canta pe scena operei, ca tenor. In fata ferestrei. El vede in fereastra dirijorul, sala de opera, spectatorii....si canta. In fiecare seara.
O doamna isi aminteste de balul de absolvire, cand o ploaie torentiala ii strica seara - o masina care trece pe drum o stropeste, ii strica rochia, si se face de ras in fata colegilor. Acum isi da toti banutii pe care i-a strans ani la rand pe o rochie asemanatoare.
Un baietel isi vede in fereastra tatal..alergand in urma trenului in care se afla mama lui..tata pe care el nu l-a cunoscut niciodata. Este visul lui - sa aiba un tata. 
G. viseaza sa devina un mare fotograf....
Romadesus, un joc de cuvinte, este o metafora a lumii vazuta in imagini, in fotografii..poate chiar in fereastra.

Viata acestor oameni este data complet peste cap de fereastra..pana intr-o zi cand G. sparge fereastra.
Credeti ca visurile acelor oameni devin realitate?
Fata rebela isi gaseste iubirea alaturi de G., baiatul pe care vroia sa il prezinte bunica, acel cineva de care a fugit, dar de care nu a scapat, si a ajuns sa realizeze ca era ceea ce cauta. Nu mai este singura, il are pe G.


Niciun comentariu: