luni, 6 februarie 2012

Zbor deasupra unui cuib de cuci


4 gaste intr-un stol
pe deasupra dau ocol
......
zboara deasupra unui cuib de cuci
......
si zboara...si zboara


Piesa (adaptatare dupa romanul cu acelasi nume de Ken Kesey) este povestea unui individ care infrunta sistemul, care lupta impotriva legilor absurde ale societatii.

Actiunea se petrece intr-un spital de nebuni, unde pacienti sunt supusi in fata sorei sefe. Aceasta ii trimitea la electrosocuri pe pacientii agresivi, violenti; si daca terapia nu dadea rezultate, le facea chiar o lobotomie a creierului.

Internarea unui nou pacient, McMurphy, le da peste cap "linistea".

McMurphy, un recidivist condamnat la munca silnica, alege sa pledeze nebunia in speranta ca asa va scapa mai usor.
Desi este intampinat cu reticenta de ceilalti pacienti, pacientul nostru inchipuit nu isi pierde zambetul. Porneste un joc de noroc, si ii captiveaza incet incet pe colegii sai. Ii atrage de partea sa, si reuseste sa le redea viata. Joaca baschet in salon, si ajung chiar sa faca o petrecere.
Pe sora sefa o provoaca continuu, ii pune rabdarea la incercare si o face sa isi piarda autoritatea in fata tuturor pacientilor.
Pana intr-o zi cand McMurphy afla ca libertatea sa este in mainile sorei sefe, ea fiind cea care ii semneaza "vindecarea". Atunci decide sa se comporte exemplar.

Pacientul Billy este tipul baietelului ascultator, usor de manipulat, care sta sub fusta mamei, fara personalitate si este frustrat din cauza aceasta.
Pacientul indian Bromden se preface ca este surdo-mut pentru a nu atrage atentia asupra lui si a nu intra in jocul sorei sefe. Vizavi de McMurphy insa, acesta isi dezvaluie secretul. Il apreciaza pentru ca are curajul sa se revolte, sa incalce regulile si sa-si ceara drepturile.


Finalul este unul dramatic:
Bromden reuseste sa evadeze.
Billy se sinucide.

iar...
McMurphy invinge sistemul, sau este invins de sistem?



Anul III Actorie,
coordonatori proiect: Prof. univ. dr. Olga Delia Mateescu, lector univ. dr. Paul Chiributa, asist. univ. drd. Irina Ungureanu

Niciun comentariu: