sâmbătă, 25 februarie 2012

The reader

El, Michael Berg, este un baiat de 15 ani, un elev care in drum spre casa se simte rau, se adaposteste de ploaie si incepe sa verse.
Ea, Hanna Schmitz, il ajuta si il duce acasa in siguranta.

Dupa ce isi revine, Michael o cauta pe femeia care l-a ajutat, pentru a-i multumi. Desi Hanna este de doua ori mai in varsta ca el, cei doi au o aventura amoroasa.
In fiecare zi Michael fugea de la ore sa petreaca ceva timp cu Hanna. Intr-o zi, Hanna vine cu o noua regula in relatia lor. Michael ii citeste ceva, apoi dragostea lor se consuma.

Hanna este controlor pe tramvai, iar cand primeste o promovare se sperie si dispare.
Michael urmeaza cursurile de drept. Si dupa opt ani, in sala de judecata, o regaseste pe Hanna.
Regasirea este neplacuta, Hanna fiind judecata pentru crima asupra a 300 de evrei. Se pare ca in tot acest timp Hanna a fost un gardian al regimului nazist.
Ciudat este faptul ca Hanna nu se apara, si in mintea lui Michael incolteste o idee.

In inchisoare Hanna primeste un pachet. Sunt cateva casete audio, inregistrate de Michael, citind. Hanna le asculta cu placere, si asteapta noi, si noi casete, noi si noi romane, care nu intarzie sa apara. Pana cand decide sa mearga la biblioteca penitenciarului, sa imprumute o carte, si ascultand caseta sa descifreze litere, cuvinte, si incet incet sa invete sa citeasca si sa scrie.
Acesta era secretul Hannei, si din mandrie si de rusine ca nu stie sa scrie si sa citeasca, nu s-a aparat la tribunal.

Un comentariu:

momo spunea...

daaaa,,,,unul din cele mai faine filme vazute vreodata...