vineri, 2 septembrie 2011

Epoca de fier

de J.M.Coetzee

Actiunea romanului se petrece in Africa de Sud, in perioada apartheidului.
O fosta profesoara de limbi clasice, bolnava de cancer in faza terminala, incearca sa se confeseze intr-o scrisoare- jurnal fiicei sale plecate in America. Fiica sa nu stie ca este bolnava, stie ca a suferit o operatie si crede ca a reusit. Oricat de dor ii e de ea, si oricat de mult vrea sa o stranga in brate, nu vrea sa ii spuna ca sufera de cancer, pentru a nu o obliga sa se intoarca in tara.

"Ma doare tot timpul....L-am luat dupa ce-am baut o ceasca de amaraciune", este ceea ce spune femeia despre boala sa, cancerul.
"Drogul (medicamentul)peste durere: o raza de lumina, apoi intunericul de doua ori mai negru."

Singurul prieten al femeii este un om al strazii, care ajunge sa o vegheze pana in ultima clipa.

Romanul are un mesaj ascuns, este povestea unei tari pline de ura si violenta.
"viata in aceasta tara seamana atat de mult cu viata la bordul unui vas care se scufunda, unul dintre acele vechi vase de pasageri cu un capitan betiv si funebru, si un echipaj morocanos, si barci de salvare gaurite"
Odata, mersul la scoala era un privilegiu. Astazi, copiii incendiaza scolile. Sunt vremuri in care "copilaria este dispretuita, copiii se invata unii pe altii sa nu zambeasca niciodata, sa nu planga niciodata, sa-si ridice in aer pumnii ca niste baroase". Este o epoca de fier.
"prizonierii ...se roaga de plutonul de executie, plang, glumesc, ofera mita, ofera tot ce au asupra lor: inele de pe degete, hainele de pe ei. Soldatii rad. Pentru ca oricum vor lua totul, chiar si dintii de aur din gura."
S-a ajuns pana acolo incat iti fura dintii de aur din gura.
"- Sunt ata de fericita ca te vad...Am fost atacata de niste copii...Mi-au varat cu de-a sila un bat in gura, nu inteleg nici acum de ce. Ce placere puteau gasi in asta?
- Vroiau dintii tai de aur, a raspuns el. Primesc bani pentru aur la pravaliile de amanet."

*

"viitorul ne apare deghizat, si daca ne-ar aparea in pielea goala am fi ingroziti de ceea ce am vedea"

"Nu exista minciuna care sa nu aiba un miez de adevar. Trebuie doar sa stii cum sa asculti."

"Viata e colb intre degetele de la picioare. Viata e praf intre dinti. Viata inseamna sa musti tarana. Sau: viata este inec. Cadere prin apa, pana la fund.


*

"Epoca de fier este un roman scris impecabil, ironic, plin de tensiune si suferinta - pur si simplu uluitor."

Un comentariu:

banubadabalaura spunea...

Dupa atatea secole de arta , o dezumanizare totala. De ce? Pentru ca arta, de la Renastere incoace , a dus simtirea spre viscere, spre umoral.
Tehnologia, colac peste pupaza/bomboana pe coliva, ne-a imbecilizat iremediabil si probabil definitiv.
Nu mai exista comunicare. Sau mai exact, i s-a deturnat grosolan intelesul.