marți, 23 august 2011

Un veac de singuratate

Gabriel Garcia Marquez

Tema: mesajul aflat la indemana, dar pe care omul nu il poate descifra

Romanul urmareste destinul unui neam, neamul Buendia, care renaste intr-un sat rupt de lume in America de Sud: Macondo.

Are loc o lupta de cocosi intre Jose Arcadio Buendia si Prudencio Aquilar. Aquilar este invins si il blesteama pe Jose Arcadio spunand ca, atunci cand interdictia se va incalca se va naste un copil cu coada de porc, adica iguane, care vor fi semnalul stingerii lumii.
Jose Arcadio Buendia pleaca impreuna cu Ursula Iguaran si cativa prieteni in lume, dar dupa ei vine fantoma lui Aquilar. Ajung intr-un loc paradoxal din care par a nu mai putea iesi. Pe ruinele unei alte lumi ei intemeiaza satul Macondo.

Orice asezare inaltata sacralizeaza. Cei doi parasesc locul blestemului, merg in pustiu si ridica o alta asezare. Macondo prin existenta sa ritualica sterge pacatul, insa atunci cand incestul se repeta, blestenul se implineste.

Jose Arcadio si Ursula au trei copii:
- Jose Arcadio, marinarul: fiinta activa, vulgara, incapatanat. La 16 ani are o aventura cu Pilar Ternera, au un copil (Jose) Arcadio si speriat fuge in lume cu tiganii.
- Aureliano, colonelul: fiinta inchisa in sine, preocupat de alchimie si fabrica pestisorii de aur. La 27 de ani se indragosteste de o fetita de 11 ani, Remedios, fiica lui Don Apolinar Moscote, care moare otravita cu propriul sange, cu o pereche de gemeni rasuciti unul intr-altul.
- Amaranta: otravita de singuratate

Timp de sase generatii membrii neamului Buendia traiesc sentimentul tragic al singuratatii in toate aspectele vietii lor. Cei cu numele Arcadio sunt impulsivi si intreprinzatori, iar cei cu numele Aureliano sunt inchisi dar perspicaci.
Pestisorii de aur sunt un simbol al sexualitatii, a misterelor, a fortelor abisale. Crearea acestor pestisori sugereaza ratarea existentiala a lui Aureliano.

Arcadio bastardul este rau instinctual, se amesteca in razboiul civil, facand de ras clanul.
Apare Rebeca, simbol al stingerii lumii, un copil ciudat de 11 ani, care are un bilet strain ce spune ca este verisoara de-a doua cu Ursula. Existenta sa este misterioasa: se hraneste cu tencuiala de pe ziduri si cu pamant umed si aduce boala insomniei, manifestata totodata si prin uitare.

Boala insomniei este un simbol mitic, un act initiatic, o pregatire spirituala a fiintei pentru intrarea in eternitate. De dincolo de mormant Melchiade, tiganul magician, se intoarce pentru a aduce elixirul salvator.

Apare amorezul, frumosul italian, Pietro Crespi, aducand pianul comandat de Ursula. Amaranta face o pasiune pentru el, insa el se indragosteste de Rebeca. Atunci Amaranta e hotarata sa se razbune.
Apare Jose Arcadio marinarul si se casatoreste cu Rebeca. Ursula ii da afara din casa.
Amaranta, dupa ce e convinsa ce este iubita de Pietro se razbuna, Pietro ajunge sa se sinucida, iar Amaranta cuprinsa de remuscari isi tine mana deasupra flacarii.

Arcadio marinarul moare intr-un mod suspect, iar sangele lui traverseaza orasul pana in bucataria Ursulei.

Colonelul Aureliano se implica in razboiul civil, datorita orgoliului sau. Apar cei 17 bastarzi ai sai:
- Aureliano cel Trist - este cel care amenajeaza Fabrica de Gheata, aduce trenul;
- Aureliano Centene
- Aureliano Serrador
- Aureliano Arcaya
- Aureliano Amedor
....
Au fost omorati toti 17, cu crucea in frunte.


Arcadio bastardul este ucis la zid. Impreuna cu frumoasa Sofia Santa de Piedad i-au avut pe frumoasa Remedios si pe gemenii Segundo Jose Arcadio si Aureliano.

Se naste un copil cu coada de porc din tatal Aureliano Babilonia si mama Amaranta Ursula, copil ce avea sa puna capat spitei.
Aureliano Babilonia descifreaza pergamentul lui Melchiade, canform caruia o furtuna apocaliptica sterge Macondo de pe fata pamantului, atunci cand ultimul Buendia termina de descifrat profetia.
Semintiilor condamnati la un veac de singuratate nu le este data o a doua sansa. Tribul lui Melchiade fusese sters de pe fata pamantului pentru ca depasise limitele cunoasterii omenesti.


Niciun comentariu: