miercuri, 24 august 2011

Tragedia antica greaca

Eschil, Sofocle si Euripide ne aduc opere inchinate omului care isi depaseste suferinta prin demnitate.

Eschil - "Persii", "Cei 7 impotriva Tebei", "Prometeu inlantuit"
Sofocle - "Antigona", "Edip rege", "Electra"
Euripide - "Hecuba", "Troienele"

Edip rege este o tragedie a cunoasterii. Eroul este stapanit de patosul adevarului pe care il va afla cu pretul propriei sale prabusiri.
Cetatea Teba este bantuita de ciuma si regele Edip si-a trimis cumnatul, pe Creon, sa afle de la oracolul lui Delfi cum isi poate salva tara. Creon se intoarce cu vestea ca zeii vor face sa inceteze ciuma atunci cand tebanii il vor pedepsi pe ucigasul inca necunoscut al lui Laios, fostul lor rege.
Edip este strain de Teba, el a venit din Corint si a fost incoronat rege in locul lui Laios, mort de curand, ca o rasplata pentru ca rezolvand enigma Sfinxului scapase cetatea de acest monstru ce lua viata tuturor celor care nu-i puteau raspunde la ghicitoare.

Edip arunca un greu blestem asupra criminalului necunoscut, jurand sa-l descopere si sa-l pedepseasca.
Chemat de rege, soseste batranul prooroc orb Tiresias, care il stie pe vinovat; iar cand il acuza direct pe Edip acesta il considera mincinos.
Iocasta, fosta sotie a lui Laios, acum sotia lui Edip, spune ca lui Laios i-a fost prezis ca va fi omorat de propriul sau fiu.
Cand se afla adevarul, ca Edip era fiul lui Laios, Iocasta se sinucide si Edip isi scoate ochii si se osandeste singur la exil.

Destinul l-a invins pe Edip, dar acesta s-a ridicat deasupra sortii prin demnitatea cu care a infruntat-o si prin patosul cu care s-a pus in slujba adevarului.

Niciun comentariu: