joi, 11 august 2011

Razboi si pace

Lev Tolstoi
(1828-1910)

= trasaturile romanului realist =
- a realizat tipologii psihologice;
- roman de atmosfera - nu actiunea se afla in prim plan, ci atmosfera;
- dezvolta episoadele eliminand aventura;
- lungi si largi digresiuni autoriale, legate in mod strict de existenta personajelor;
- foloseste pentru prima oara documentul autentic: preia intocmai documentele autentice, articole din ziar, ordine de razboi, dosarul razboiului lui Napoleon in Rusia;
- fresca sociala - conversatia dintre personaje;
- personajul colectiv este creat prin individualizari
- autorul surprinde personajele in atitudini desconspirative.


Titlul romanului reprezinta admiratia pentru francezi, pentru cultura acestora si ura pentru invadatori, pentru armata lui Napoleon.
Romanul are profund caracter patriotic. Personajele traiesc cu sentimentul ca ceva iremediabil s-a pierdut din viata lor si nu se mai poate reveni.

Printul Andrei Bollkonski este o idealizare a aristocratiei ruse; are o personalitate puternica, este inteligent, bine intentionat, patriot - isi da viata pentru tara si astfel este ranit la Austerlitz. Ramas vaduv, se simte regenerat prin dragostea pentru Natasa. Natasa insa nu rezista amanarii cu 1 an a casatoriei, amanare impusa de tatal lui Andrei, si se indragosteste de usuraticul Anatoli Kuraghin.
Fuga lor este zadarnicita; dar Andrei nu o va ierta decat pe patul de moarte, cand este ingrijit cu devotament de Natasa. Andrei moare cu seninatate, gasind sensul vietii in iubire, dupa ce plansese din compatimire fata de rivalul sau, care zacea alaturi de el.

Pierre Bezuhov este mostenitorul unei mari averi, miop, neindemanatic, naiv, nehotarat, incapabil de compromisuri. Casatorit aproape fara voia lui cu frumoasa si frivola Helene, Pierre cunoaste numai deceptii in viata de familie. Pierre se considera desemnat de soarta sa-l asasineze pe Napoleon. Este arestat de francezi si in captivitate il cunoaste pe soldatul Platon Karataev, simbol al poporului rus, om simplu care traieste in deplina impacare cu sine si cu natura. Impacarea lui Pierre cu sine se realizeaza sub influenta soldatului si prin dragostea purtata Natasei, care devine sotia lui dupa moartea lui Andrei.

Natasa Rostova evolueaza de la fetita care se mai joaca cu papusa la adolescenta care cunoaste placerea de a fi admirata la tanara indragostita de Andrei, de la incercarea de a fugi cu Anatoli la cainta fata de iubitul aflat pe patul de moarte si la sotia devotata a lui Pierre.

Niciun comentariu: