duminică, 21 august 2011

Puiul

de I. Al. Bratescu-Voinesti (1868-1946)

expozitiunea
Intr-o primavara, o prepelita intoarsa din tarile calde, cloceste 7 oua din care ies 7 pui pe care-i ingrijeste cu multa dragoste.
Odata, prin iunie, cand au venit taranii sa secere graul, puiul cel mare n-a alergat repede la chemarea mamei sale si a fost prins de un flacau, dar a avut noroc de un taran batran care s-a rugat pentru el si a fost eliberat. Apoi, cu timpul, mama prepelita a ijnceput sa-i invete sa zboare.
intriga
Intr-o dupa-amiaza, pe la sfarsitul lunii august, un vanator primejduieste viata puilor , dar prepelita, care-si iubeste puii nespus de mult, il indeparteaza. Inainte de a pleca vanatorul trase in puiul cel mare care zburase din locul unde-l lasase prepelita si pe care-l rani la o aripa.
desfasurarea actiunii
In momentul in care prepelita il gaseste pe puiul cel mare ranit isi da seama ca acesta este pierdut, dar isi ascunde durerea care o cuprinde fata de puii ei.
Vremea se raceste iar puiul cel mare sufera cumplit din cauza ranii. In acest timp "prepelita ar fi dorit sa se rupa in doua: jumatate sa plece cu puii sanatosi care sufereau de frigul toamnei inaintate, iar jumatate sa ramana cu puiul schilod, care se agata de ea cu disperare.
punctul culminant
Prepelita se hotaraste sa-si salveze puii sanatosi de frigul iernii apropiate, plecand cu acestia in tarile calde si lasandul-l singur pe puiul cel mare.
deznodamant
La marginea lastarului, puiul cel mare moare inghetat, platind pentru greseala sa de a nu asculta sfatul mamei.

Un comentariu:

momo spunea...

nici sa fiu platita si nu as avea rabdare sa redactez :)) esti tare :P:P