miercuri, 24 august 2011

Literatura latina

Tristele
de Ovidiu

a fost izgonit din Roma, pentru ca s-a aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit; s-a instalat la Tomis si a murit pe tarmul Marii Negre.

Tristele sunt redactate in forma unor scrisori, compuse pe un ton elegiac. Poetul isi plange soarta, se plange de iernile grele in care marea ingheata la tarm si vinul in amfore.
Au fost scrise in Tomis, si trimise si publicate la Roma.


Iliada
de Homer

prezinta asediul de 10 ani, razboi dus de Agamemnon si Menelau pentru cucerirea cetatii Troia, pentru a pedepsi rapirea Elenei, sotia lui Menelau, de catre Paris, fiul regelui Priam.
Suparat de nedreptatea comisa de Agamemnon, care, abuzand de calitatea lui de condamnat, ii luase o sclava. Ahile refuza sa mai participe la lupte, fapt ce favorizeaza succesele troienelor.

Patrocle imbraca hainele lui Ahile si intra in lupta pentru a-i inspaimanta pe troieni.

Hector il ucide pe Patrocle, prietenul lui Ahile, fapt care il determina pe Ahile sa reintre in lupta, animat de dorinta de razbunare.
Ahile il ucide pe Hector, tarandu-i trupul in urma carului sau de lupta.

Pe Ahile il umanizeaza prietenia cu Patrocle, sentiment profund, care il indeamna sa se intoarca la lupta si sa-si razbune prietenul chiar cu pretul vietii.

Visul lui Ahile: ii apare Patrocle si il roaga sa il inmormanteze dupa traditie ca sufletul lui sa poata cobori in Infern.
Ahile sacrifica 19 troieni pentru ca sufletul lui Patrocle sa fie ridicat la cer.

Cu gandul la tatal sau, Ahile se induioseaza in fata lui Priam.
Moare ucis in lupta de sageata lui Paris, in picior, in punctul vulnerabil.


Arta poetica
de Horatiu

Horatiu a scris prima arta poetica, invocata de toti marii scriitori. Este opera in care autorul isi exprima conceptia despre arta.

"Am ridicat un monument pe care
Nici ploaia si nici vantul nu-l darama
Pentru ca el reprezinta o parte din mine
Si anume cea mai buna."


Niciun comentariu: