joi, 18 august 2011

Faust (=preafericitul)

de Johann Wolfgang Goethe (1749-1832)

tema: pactul cu diavolul
structura: 2 parti: - povestea Margaretei
- calatoria fabuloasa si mantuirea lui Faust

Faust este drama unui invatat batran, caruia stiinta vremii nu i-a adus decat dezamagiri. El incearca practicile zadarnice ale magiei si incheie un pact cu spiritele raului, cu Mefisto legandu-se cu pretul sufletului sau pentru a obtine fericirea ca voluptate, stiinta si putere.

Dumnezeu si diavolul pun pariu in legatura cu mantuirea si posibilitatile de mantuire a lui Faust. Dumnezeu spune ca Faust e robul care nu poate fi clintit din credinta crestina. Incercarea prin care trece Faust e necesara si este o experienta care propulseaza.
Mefisto este elementul negator si necesar pentru evolutie, pentru ca o stimuleaza.

partea I -povestea Margaretei-
Faust, un savant (alchimist, metafizician)batran are sentimentul zadarniciei si al mortii; se simte neimplinit spiritual pentru ca a stat inchis in laborator. Isi doreste sa traiasca "in val-vartejul intamplarii".
In noaptea de Paste, Mefisto coboara in casa lui Faust si-i propune sa-si dea pentru eternitate sufletul pentru o clipa de iubire, o traire adevarata.
Faust se indragosteste de prima fiinta care ii iese in cale: Margareta.
Mefisto insa nu are acces la iubire, ii poate da lui Faust doar trupul Margaretei, nu si iubirea ei.
Faust il ucide pe fratele Margaretei, ii da acesteia un fals elixir pentru mama ei si Margareta isi ucide mama fara sa vrea. Margareta capata vina, ramane insarcinata, isi omoara copilul si este inchisa.
Faust incearca sa o scoata din inchisoare, dar Margareta nu vrea sa accepte si ii explica ca viata lumeasca nu mai are nicio importanta pentru cel care a gasit mantuirea.

partea II
Faust cere iubirea Elenei din Troia. Doar printr-un homunculus (chintesenta vietii-piatra filozofala; viata obtinuta in laborator) poate ajunge in timp, caci homunculus-ul poate anula cursul timpului.
Wagner, elevul lui Faust descopera homunculus-ul.
Ajunsi in Grecia Antica, Faust traieste o iubire cu Elena, insa una plictisitoare. Au un copil: Euforion - fiul nascut din perfectiune.
Aici au loc doua evenimente:
- Aspiratia lui Euforion: isi doreste sa zboare, insa dorinta lui il va duce spre moarte. Singurul rost al fiintei este de a urma cursul vietii, de a-si accepta moartea cu speranta in inviere.
- Proteos ( zeul materiei - zeul cu 1000 de fete) ii explica lui homuncul-us rostul vietii. Fascinat de idee isi da seama ca se afla prins intre eternitate si efemeritate. Sparge fiola risipindu-se in lumea care se transforma. Astfel se spulbera lumea Greciei Antice.

In toate incercarile sale vine nemultumirea de a nu trai autentic. Astfel, Faust doreste sa faca o fapta buna si incepe sa faca transformari. Seaca mlastinile pentru a semana flori.
Un sat intreg este amenintat de ape. Insa Philemon si Baucis nu vor sa plece sa-si paraseasca satul. Mefisto ii omoara pe cei doi, dand foc bordeiului.
In Faust se trezeste remuscarea, se umanizeaza, nu-l mai intereseaza fericirea proprie, ci e coplesit de grija fata de celalalt. Traieste sentimentul autentic si mantuitor si astfel este abolit de pact.
Faust isi primeste dreptul la mantuire si este ridicat de iubire spre cer.

"Etern femininul ne trage in sus"
- esenta feminina a lumii,
- materia care se metamorfozeaza,
- acceptarea vietii si a mortii cu credinta in Inviere.


Niciun comentariu: