duminică, 26 iunie 2011

Sobieski si romanii

de Costache Negruzzi

Alaturi de Nicolae Balcescu si Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi apartine unei epoci literare in care istoria a fost model si indemn pentru redesteptarea constiintei de neam. Negruzzi este primul scriitor roman care a raspuns chemarii lui M. Kogalniceanu de a crea o literatura originala inspirata din trecutul glorios al neamului, din minunatele frumuseti naturale si din interesantele obiceiuri stramosesti.
Autorul s-a inspirat din "Letopisetul tarii Moldovei" de I. Neculce si din "Istoria Imperiului Otoman" a lu Dimitrie Cantemir, carti in care este consemnat eroismul celor 19 plaiesicare opunandu-se armatei poloneze au aparat Cetatea Neamt.
Prin titlu autorul a urmarit sa serveasca ideea Unirii Principatelor. Sobieski, regele Poloniei, este numit simplu ca un om de rand, fara sa se pomeneasca nimic despre atributele sale regale. "Romanii" are caracter generalizator, denumind pe toti locuitorii celor trei provincii romanesti, pe care autorul ii considera viteji gata de sacrificiu pentru apararea pamantului strabun.
Actiunea povestirii se petrece in toamna anului 1686, cand ramasitele vestitei armate poloneze se retrageau, prin Moldova, indreptandu-se spre tara lor. In fruntea gloatei se aflau trei oameni: primul era insusi regele Ioan Sobieski, iar cei doi erau insotitorii acestuia, hatmanii Iablonovski si Pototki.
Deodata, cum mergeau ei linistiti si posomorati, apare pe deal Cetatea Neamt. Orgoliosul Sobieski, stimulat si de lingusirile lui Pototki, se hotaraste s-o atace, pentru a nu se spune ca o cetate a aparut dinaintea lui Sobieski fara a i se cuceri.
Pentru cei 19 plaiesi din cetate, dintre care unul abia venise de la Iasi dintr-o misiune de informare, s-ar fi parut ca ziua va fi calma, daca strajerul n-ar fi dat semn de primejdie. Cei 19 plaiesi se pregatesc pentru a rezista cat mai mult oastei care inconjurase cetatea.
Sobieski trimite un sol cu porunca data plaiesilor de a inchina cetatea. Cel mai batran plaies dintre cei 19 care se aflau in cetate, si totodata conducatorul acestora dete solului un raspuns demn, intelept, hotarat si plin de ironie, alegand rezistenta.
Asedierea cetatii dureaza patru zile, timp in care din randul polonezilor pier multi ostasi si ofiteri, dar si dintre romani 10 trec hotarul vesniciei, iar trei, printre care si batranul, sunt raniti. In aceste conditii in care doar sase luptatori mai sunt intregi, iar praful de pusca si merindele se sfarsisera, batranul hotaraste sa inchine cetatea cu conditia de a-i lasa slobozi. Primind conditiile, trufasul rege Sobieski, care-si insirase oastea pe doua randuri "lasand prin mijlocul ei sa treaca garnizoana" fu cuprins de manie in momentul in care vazu iesind din cetate doar sase oameni, dintre care "trei duceau pe umerele lor alti trei ce erau raniti".
Regele Poloniei, Sobieski, vazandu-i pe plaiesi cati sunt de putini se infurie si porunci sa fie spanzurati.
Tinand seama de sfatul inteleptului si umanului Iablonovski, care-i arata ca "acesti viteji" nu si-au facut decat datoria patriotica si vrednica de toata lauda, si ca au avut norocirea de a castiga fagaduinta ca vor fi slobozi, Sobieski ca trezit din somn, multumeste vrednicului sau tovaras de arme ca l-a oprit a face o fapta rusinoasa, apoi se intoarce catre romani si spune: " Voinicilor, sunteti slobozi, mergeti in pace si spuneti copiilor si fratilor vostri ca ati avut cinstea a va impotrivi cinci zile regelui de Polonia. "
In final, plaiesii placa la casele lor, oastea dusmana "se coboara incet la vale", iara cetatea "cu portile deschise purtand pe umerele sale urmele bombelor dusmanesti, ramjase singura pe culmea inverzita, ca un mare schelet de urias."
Prin ideile care o strabat, prin mijloacele artistice, prin culoarea si varietatea limbii, povestirea reprezinta o pagina valoroasa printre lucrarile de inspiratie istorica servind ca model lui Vasile Alecsandri in drama istorica "Cetatea Neamtului", precum si lui George Cosbuc autorul baladei cu acelasi titlu.

Un comentariu:

momo spunea...

asta,i din generala ,,,;))