luni, 25 mai 2009

din nou copil


Cred ca una dintre cele mai frumoase povesti ale copilariei este povestea lui Pinocchio, a lui Carlo Collodi.


Intr-o zi, tamplarul Gepetto ciopleste o papusa din lemn. Peste noapte papusa incepe sa mearga si sa vorbeasca. Nespus de fericit ca are un baietel, Gepetto isi da haina de pe el, pentru a-i cumpara acestuia un abecedar sa poata merge la scoala.


Dar Pinocchio era un copil tare neascultator. Cu toate ca greierele, prietenul lui, il insotea pretutindeni si ii dadea sfaturi bune, Pinocchio in loc sa se duca la scoala isi vinde abecedarul si se duce la teatrul de papusi. Acolo insa, surpriza! Papusarul il vede si il pune sa joace alaturi de celelalte papusi. Pinocchio insa plange pentru ca nu ii place sa munceasca si pentru ca vrea sa se duca acasa la Gepetto. Atunci papusarului i se face mila de el, ii da 5 banuti de aur si il lasa sa plece la tatal lui.


Povestea insa nu se opreste aici. Pinocchio trebuie sa treaca prin multe intamplari pentru a deveni un baietel cuminte.

Pe drum, Pinocchio se intalneste cu vulpea si fiind foarte naiv ca orice copil, aceasta reuseste fara prea multa truda sa-i fure banutii. Il duce in Tara Prostilor, si ii promite ca daca ingroapa banutii intr-un loc, uda bine pamantul in locul acela, a doua zi va creste un copac cu bani. Si fiecare banut ii va aduce 500 de banutii. Si asa va face el din 5 banuti, 2500 de banutii. Dar bineinteles copii, ca banutii nu cresc in copac, ci trebuie sa muncesti pentru ei...si uite asa ramane Pinocchio fara cei 5 banuti de aur de la Papusar.
Nici dupa aceasta aventura Pinocchio nu se intoarce acasa. Pleaca in Tara Distractiilor impreuna cu un alt baietel caruia nu ii placea scoala si munca. Acolo insa nu face nimic toata ziua, si intr-o dimineata se trezeste cu urechi de magar!

Invata sa minta si incepe sa-i creasca nasul.
Zana cea Buna, miloasa ca de fiecare data, ii repara nasul si il ajuta sa se intoarca acasa la Gepetto.

Pe drumul spre casa insa, micutul nostru nazdravan este inghitit de o balena.
Dar bucuria este mare cand in burta balenei se intalneste cu taticutul lui. Puterea celor doi de aceasta data ii salveaza. Reusesc sa ajunga in gura balenei si de acolo se arunca in valurile marii. Pinocchio il ajuta pe tatal sau sa ajunga la tarm, deoarece acesta nu stia sa innoate, iar el fiind din lemn pluteste deasupra valurilor.

Ajunsi la tarm, Pinocchio o intalneste din nou pe Zana cea Buna.
Aceasta il transforma intr-un baietel adevarat, deoarece si-a invatat lectia si a devenit un baiat cuminte care va merge la scoala, si va invata si apoi va munci pentru a-si ajuta tatal la batranete.
Asa trebuie sa fie toti copiii. Sa fie cuminti, sa asculte de parinti, sa-si respecte si pretuiasca parintii, sa manance tot, sa mearga la scoala si sa invete.

Un comentariu:

momo spunea...

hehe,,,nu stiam povestea :P